Hout eigenschappen

Je bent hier: Home / Hout eigenschappen

tuintafel op maat douglashout

Larix & Douglas hout:

Larix / Douglas zijn duurzame houtsoorten welke erg geliefd zijn om hun robuuste, warme en authentieke uiterlijk. de materialen gemaakt van deze houtsoorten scheuren van nature sneller en kunnen wankanten bevatten.

omdat het natuurlijk is gedroogd kunnen er ook schimmels op het hout voorkomen. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen, als u dit niet doet zal het er vanzelf afregenen.

Larix of Douglas kan, vooral in langere lengtes, torderen of kromtrekken. Larix en Douglas zijn houtsoorten die snel verkleuren. er is dus onderling veel kleurschakering, van lichtgeel tot lichtroze. deze kleurverschillen trekken echter na toepassing van het hout erg snel weg.

olijfboom in hardhouten plantenbak

Bankirai hardhout :

Bankirai Hout

Bankirai is een waar begrip als het gaat om hardhoutsoorten. Bankirai tuinhout (Balau – Selangabatu / Shorea), Bankirai hout heeft een volumiek massa tussen de 850 tot 1400 kg per m3. Het hout heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad. Weinig draadverloop en onvolkomenheden als noesten en kwasten. Zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid (duurzaamheidsklasse 1) maakt Bankirai geschikt voor tal van buitentoepassingen. Aanvankelijk geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal bankirai (zonder oppervlaktebehandeling (zoals bijvoorbeeld hardhoutolie)) naar potloodkleurig grijs verkleuren.

Eigenschappen Bankirai

Bankirai hardhout heeft gunstige eigenschappen voor een levensduur Denk hierbij aan splijtweerstand, buigsterkte, splijtvastheid en duurzaamheid. Hiermee is Bankirai bij uitstek geschikt voor buiten toepassingen denk aan schuttingen en vlonders. Bankirai is wel een krimpgevoelige houtsoort. Ook is bankirai goed bestand tegen eventuele aantasting door zuren en chemicalien.Plantenbak SOLIDCUBE77b combinatie van gepodercoat staal met Cumaru hardhout

Cumaru hardhout:

Het kernhout en spint van Cumaru zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het spint is lichtgeel, het kernhout geelbruin tot roodbruin, meestal met geelrode aderen. Cumaru voelt enigszins olieachtig aan en heeft vers een zwakke vanillegeur en smaakt naar ranzige olie.

Algemeen

  • Botanische naam: Dipteryx odorata / Dipteryx alata / Dipteryx spec. div. / Taralea oppostifolia
  • ATIBT benaming: Cumaru

Sterkteklasse

  • Cumaru kwaliteitsklasse Catergorie3/Tropisch/NEN 5493 is ingedeeld in sterkteklasse D60 (NEN-EN 338)

Toepassingen

  • Zware duurzame constructies, brug- en steigerdekken, vrachtwagenvloeren, straatmeubilair, buitenbetimmeringen, fineer en draaiwerk
  • In de landen van herkomst wordt het gebruikt voor kapblokken en slaghout

Duurzaamheid

  • Weerstand tegen schimmels: klasse 1 (zeer duurzaam)
  • Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), Anobium (houtwormkever) klasse D, Hylotrupes (huisboktor) klasse D

Tuintafel hardhout industrieel tafel met bilinga hardhout

Bilinga hardhout:

Bilinga Hout

Bilinga hardhout is een populaire hardhout soort uit West Afrika. In Belgie noemt men Bilinga hardhout Opepe. Bilinga heeft een volumiek massa tussen de 950 tot 1500 kg per m3. De kleur van vers gezaagd Bilinga hardhout is bruin-geelachtig.

Eigenschappen Bilinga hout

Bilinga heeft zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid.  Aanvankelijk heeft Bilinga hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal Bilinga (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potloodgrijs verkleuren. Bilinga hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

Net als bij bankirai en azobe is bij het spijkeren en schroeven voorboren vereist. Bilinga is in droge conditie goed verlijmbaar. De fijnmazige dichte houtstructuur maakt dit mogelijk. Bilinga is van zichzelf duurzaam en behoeft geen oppervlaktebehandeling.

Indien men om visuele reden wel voor een oppervlaktebehandeling kiest dan leent Bilinga zich hier prima voor. Een behandeling met hardhoutolie of speciale lak kan men prima gebruiken. Bilinga neemt dergelijke producten enigszins op waardoor er en goede aanhechting is.

 

Angelim Vermehlo

Angelim Vermehlo hardhout:

Angelim Vermelho is een fraaie, stabiele, zeer duurzame en sterke houtsoort (D50) uit Zuid-Amerika. Haar kleur is donkerbruin. Angelim Vermelho is prima te gebruiken als zwaar constructiehout of beschoeiingshout. Deze houtsoort zal men als het vers is (vooral na een regenbui) goed ruiken. Deze geur zal echter langzaam verdwijnen. Ondanks haar geur vind men deze houtsoort erg veel terug in Nederlandse tuinen als schuttingpaal of als constructiehout voor onder de vlonder.

FSC keurmerk:

Angelim Vermehlo hardhout leveren wij onder het FSC keurmerk. De duurzaamheidsklasse is 1.

0

Your Cart