Heb jij ze nog staan? Picknicktafels, tuinpalen, plantenbakken of schuttingen met een beetje groenige zweem erover? Geïmpregneerd hout gaat lekker lang mee, maar bevat wel schadelijke stoffen die kunnen gaan lekken bij rotting. Niet zo lekker voor je moestuin en het milieu. Gelukkig is er een prima alternatief: het duurzame onbehandelde hout van de douglasspar, eik en bankirai.

Het groenige hout dat met zogenaamde wolmanzouten is bewerkt mag vanaf de tweede helft van 2004 niet meer worden verkocht, maar het staat nog wel in veel tuinen. Zolang het hout niet is aangetast, is er geen probleem, maar bij rotting zou arseen kunnen gaan lekken in de aarde en het grondwater. Als je dit hout verwijdert, gooi het dan niet in je vuurkorf of open haard, maar lever het in bij het afvalbrengstation.

Geïmpregneerd hout dat voldoet aan de huidige normen heeft een KOMO-keurmerk.
Dit hout kan nog altijd op verschillende manieren zijn geïmpregneerd, bijvoorbeeld met chroom- en koperverbindingen. Ook dit hout van na 2004 mag je niet verbranden. De huidige normen staan nog volop ter discussie en of deze normen ook weer bijgesteld zullen worden, is niet duidelijk. Voortschrijdend inzicht laat ons tenslotte steeds anders kijken naar de stoffen die we gebruiken. Denk maar aan de tuiniers die een paar jaar geleden nog vrolijk het onkruid liepen te ‘rounduppen’ en dat nu laten staan.

Duurzaam hout

Gelukkig is er ook duurzaam, onbehandeld hout te koop. Het FSC-label geeft aan of je met een ecologisch verantwoord product te maken hebt. Daaronder valt bijvoorbeeld het hout van de douglasspar, eik en bankirai.

Douglasspar

De douglasspar is een in Noordwest-Europa aangeplante naaldboom waarvan steeds meer hout op de markt komt. Deze houtsoort zal de komende jaren dan ook steeds meer bekendheid krijgen. Het heeft duurzaamheidsklasse 3 (levensduur: 10 tot 15 jaar ).

Eik

Al eeuwenlang is eikenhout in Nederland gebruikt voor schuren, hekken en afrasteringen. Steeds meer mensen herontdekken het nu weer voor hun tuin. Het heeft duurzaamheidsklasse 2 (levensduur: 20 tot 25 jaar ).

Bankirai 

De bankirai is een boom uit Zuidoost-Azië. Het in Nederland en België verkochte hout komt voornamelijk uit Maleisië. Dit hout is buitengewoon sterk en daarmee zeer geschikt voor schuttingen en vlonders. Afhankelijk van de soort heeft het duurzaamheidsklasse 1 (levensduur: 25 jaar of meer), of 2 (levensduur: 20 tot 25 jaar).

Plantenbak douglashout terrasadscheiding (1)